Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Δωρεάν (ανοιχτό) μάθημα Ινδικού Χορού Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 6 μ.μ. – 7 μ.μ.





Δωρεάν (ανοιχτό) μάθημα Ινδικού Χορού στο Artistic Studio Oriental Expression – Γνωρίστε τη μαγεία του ψυχοθεραπευτικού αυτού χορού

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου  6 μ.μ. – 7 μ.μ.

Με τη Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου

Αγαπητοί φίλοι,

Αρχίζει  την Τετάρτη (17/10/2012) το Τμήμα κλασικού Ινδικού Χορού. Το πρώτο μάθημα προσφέρεται δωρεάν στα μέλη και τους φίλους του Artistic Studio Oriental Expression, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν το μαγικό αυτό χορό. Σήμερα παρά ποτέ έχουμε ανάγκη από έναν καταλύτη που θα μας λυτρώσει από το άγχος και τη δυσκαμψία και θα «ελευθερώσει» την έκφρασή μας.

Τι είναι ο Ινδικός Χορός

«Ο  κλασικός ινδικός χορός (Βharata Natyam) είναι ένας αρχαίος χορός που άνθισε στην Νότια Ινδία.

Το όνομά του θα μπορούσε να μεταφραστεί στα ελληνικά σαν: «η τέχνη των ανθρώπων». Εμπνέεται εξ ολοκλήρου από τη φύση: το νερό, τα κύματα, τα δέντρα, τα βουνά, τα αναρριχόμενα φυτά. Η φύση είναι η πηγή της έμπνευσης και πσράλληλα ο δημιουργός, ο χορευτής, ο αρχιτέκτονας. Χορός, μουσική και θέατρο αποτελούσαν στην αρχαία Ινδία τις τρεις πτυχές μιας ίδιας τέχνης «νάτυαμ». Μιας τέχνης που συνδύαζε το ρυθμό και τη χορευτική δύναμη με τη μελωδία και την ποιητική έκφραση «των χειρονομιών» (τα μούντρας), σε συνδυασμό με την έκφραση του προσώπου, δημιουργώντας ένα πλήρες θέατρο.

Η αρμονική διάσταση του σώματος λειτουργεί σε τρία επίπεδα:

- τα πόδια, που κρατώντας αυστηρές τριγωνικές στάσεις, λειτουργούν σαν  μουσικά όργανα, εκτελώντας πολύπλοκους ρυθμούς.
- τα χέρια, που διηγούνται το μύθο μέσα από κωδικοποιημένες κινήσεις, και
- το πρόσωπο, στο οποίο διαβάζουμε όλο το φάσμα των συναισθημάτων.

Ο Bharata Natyam είναι ένας κατ' εξοχήν θεατρικός χορός. Ο χορευτής καλείται να μεταμορφωθεί σ' ένα χορευτή παραμυθά και να διηγηθεί τα κατορθώματα και τα παθήματα των προγόνων, που είναι σύμβολα του εσωτερικού κόσμου. Η διήγηση της έκφρασης των συναισθημάτων ονομάζεται αμπίναγια.
Ο χορευτής ανακαλύπτει τα εκφραστικά του μέσα, στη σιωπή.
Στον ινδικό χορό δεν υπάρχει λεκτική δράση, έτσι λοιπόν ο χορευτής παίζει συγχρόνως δύο ή τρεις ήρωες εναλλάσσοντας τις εκφράσεις του προσώπου, τις κινήσεις όλου το σώματος και τις διαθέσεις. Θα λέγαμε ότι μετατρέπεται το σώμα του χορευτή σ' ένα εργαστήρι ιδεών, συναισθημάτων και εικόνων.»

Λίγα λόγια για Θάλεια

Γενική και καλλιτεχνική διευθύντρια της Stagecoach theatre arts Ελλάδας (σχολής performance για παιδιά κι εφήβους), η Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ) στην Κοινωνική Ανθρωπολογία της Τέχνης στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ως μουσικός, χορεύτρια και χορογράφος έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους μουσικούς και ομάδες χορού, θεάτρου, και μουσικά σχήματα με εμφανίσεις στην Ελλάδα, Αγγλία, Σκωτία, Ιταλία, Ινδία και είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια και χορογράφος του νέου χοροθεάτρου 'Intravenous'. Από το 2000 με την αδερφή της και αρπίστα Μαρία-Χριστίνα Παπαδοπούλου έχουν το ντουέτο πιάνο –άρπα δίνοντας συναυλίες σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Παράλληλα διδάσκει μουσική, χορωδία και κίνηση στα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ Μαλλιάρα και πιάνο στο Εθνικό ωδείο. Πήρε δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί και Α΄ Βραβείο και πτυχία ανώτερων θεωρητικών. Σπούδασε σύγχρονο χορό στο "London Contemporary Dance school 'the place" όπου έκανε και ειδίκευση στον Ινδικό κλασικό χορό Mπαράτα Νάτυαμ μετά από 9 χρόνια σπουδών στην Αθήνα, και στη συνέχεια φοίτησε στην ανώτερη σχολή 'Καλάκσετρα' του Μαντράς στην Ινδία.


Επικοινωνία:
Λ.Βουλιαγμένης 272 Α δίπλα στο Athens Metro Mall
(ΜΕΤΡΟ Άγ. Δημήτριος – έξοδος Βουλιαγμένης)
Τηλ. 2109735888– κιν.6992553320
www.orientalexpression.grinfo@orientalexpression.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου