Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Κρητικοί Χοροί με τους Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη στο Artistic Studio Oriental Expression!!!

"Η κρητική χορευτική έκφραση"

Διδασκαλία κρητικών χορών από τους χοροδιδάσκαλους - ερευνητές:

Γιάννη & Γιώργο Μεγαλακάκη

Από το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013 και ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ
12:00 - 16:00

(Αρχάριοι 12:00 - 14:00, Προχωρημένοι 14:00 - 16:00)
Δίδακτρα: 10€ για κάθε επίσκεψη - μάθημα

Artistic Studio Oriental Expression
Λ.Βουλιαγμένης 272Α, Αγ.Δημήτριος (Μετρό Αγ.Δημητρίου - Έξοδος Βουλιαγμένης)
Τηλ: 210 9735888 , info@orientalexpression.gr
www.orientalexpression.gr



Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης:"Η κρητική χορευτική έκφραση"

Βλέποντας μπροστά σου την αυθεντικότητα της κρητικής χορευτικής κίνησης, καταλαβαίνεις ότι ο κρητικός χορός δεν είναι απλό θέμα. Ο κρητικός χορός κουβαλάει χιλιάδες χρόνια ιστορίας και ο θεατής το εισπράττει αυτό μέσω των μινωικών κινήσεων των χεριών, των πυρρίχιων βημάτων, των εκφράσεων του προσώπου του χορευτή. Συνειδητοποιεί ότι ο κρητικός χορός μιλάει στη ψυχή όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα καταγωγής ή και εθνικότητας. Ο θεατής φτάνει στο τόπο που κατοικούν τα συναισθήματα όταν παρακολουθεί κρητικούς χορούς. Πάντα βέβαια ανάλογα και με την χορευτική επιδεξιότητα και αυθεντικότητα έκφρασης αυτών που τους ερμηνεύουν.

Ο χορός για εμάς ( Γιάννης & Γιώργος ) είναι βίωμα, ψυχική έκφραση, δημιουργία και ο δίαυλος επικοινωνίας τους χθες με το σήμερα. Ο κρητικός χορός για εμάς είναι στάση ζωής. Όραμα μας να συγκινήσουμε και να εμπνεύσουμε τις νεότερες γενιές, όπως ακριβώς συνέβη και με εμάς από τους παλαιότερους. Έχουμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι μέσα από τη τέχνη του χορού, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ασχολούμαστε με τόσο πάθος και μεράκι. Δε θα μπορούσε τίποτα να αντικαταστήσει στη ψυχή μας το δέος το οποίο μας κατακλύζει κάθε φορά που χορεύουμε.

Στη Κρήτη ο χορός και η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι εδώ και χιλιάδες χρόνια στη καθημερινή ζωή των Κρητών. Ο χορός μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, μέσα από ένα φυσικό τρόπο, δηλαδή μέσα από πανηγύρια, παρέες και οικογενειακές εκδηλώσεις. Στη Κρήτη μπορείς να καταλάβεις από ποιον τόπο προέρχεται κάποιος μέσω της χορευτικής του έκφρασης. Για τους Κρητικούς ο χορός είναι τρόπος έκφρασης, ψυχικής εκτόνωσης και εκδήλωσης συναισθημάτων. Για αυτό λοιπόν ακόμα και σήμερα υπάρχει πολύ δυνατό συναισθηματικό δέσιμο των Κρητικών με τη μουσική και το χορό. Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο έχει βοηθήσει στη διατήρηση της μουσικής παράδοσης της Κρήτης, είναι ότι οι καλλιτέχνες κάθε νέας γενιάς, συνθέτουν καινούργια μουσικά κομμάτια, με αποτέλεσμα την ουσιαστική ανανέωση και εξέλιξη της.

Η καταγραφή των χορών για εμάς εδώ και αρκετά χρόνια είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα που έχουμε αναπτύξει, διότι μας ενδιαφέρει ο αληθινός τρόπος έκφρασης των κρητικών χορών και τα συναισθήματα που νιώθουμε για κάθε χορό ξεχωριστά. Η πηγή για την ατόφια και αυθεντική έκφραση των κρητικών χορών είναι τα χωριά και οι επαρχίες της Κρήτης. Πρέπει να διατηρήσουμε μια δημιουργική σχέση με το παρελθόν και τους προγόνους μας και διδασκόμενοι απ' αυτό να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Έχουμε πραγματοποιήσει πολλά σεμινάρια κρητικών χορών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.Στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας μας, στην οποία έχουμε στόχο να μεταφέρουμε και να διαδώσουμε την μουσικοχορευτική παράδοση της Κρήτης πραγματοποιούμε Σεμινάρια Κρητικών Χορών συνεργαζόμενοι με πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς με τους οποίους έχουμε κοινούς στόχους και οράματα.Η μεθοδολογία μας στην διδασκαλία,έχει στόχο την ουσιαστική προσέγγιση της έννοιας της παράδοσης σε πολλές πτυχές της, στον χορό πρώτα από όλα, την φιλοσοφία του κρητικού χορού, την μουσική, τον στίχο, τους καλλιτέχνες, την ιστορία και πολλά άλλα.Στόχος μας είναι να συγκινήσουμε και να εμπνεύσουμε τους χορευτές μας ανεξάρτητα το χορευτικό τους επίπεδο και την καταγωγή τους. Στοχεύουμε στο εξής : ο χορευτής να συνειδητοποιήσει το συγκλονιστικό αίσθημα της δημιουργίας μέσω του κρητικού χορού.Δεν μας αφορά απλά να μάθει τα βήματα κάποιων χορών αλλά να νιώσει μέσα του την βαρύτητα και την πραγματική διάσταση της τέχνης και της ιστορίας του κρητικού χορού.

Λέμε όχι στο φολκλόρ και στην χαμηλή αισθητική.Στον παραδοσιακό χορό έχουμε την δυσάρεστη εικόνα αρκετών χορευτικών συλλόγων και συγκροτημάτων τα οποία έχουν αφαιρέσει το συναίσθημα των χορών και το έχουνε μετατρέψει σε ένα φολκλόρ χορευτικό σύνολο με συντονισμένες φιγούρες και περιττές χορογραφίες.Αποτέλεσμα ο χορευτής να ξεχνάει την αυθόρμητη έκφραση και τον αυτοσχεδιασμό.Δεν βλέπουμε πλέον προσωπικότητες χορευτές στα συγκροτήματα,βλέπουμε καλοκουρδισμένες χορογραφίες. Είναι ένα κλίμα στο οποίο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει η ουσιαστική διάσωση και διάδοση της χορευτικής παράδοσής μας. Επειδή ανήκω και εγώ στους χοροδιδασκάλους ,δηλώνω ότι πρέπει στο μέλλον να σκύψουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα, αλλά κυρίως αγάπη σε αυτά που απλόχερα μας άφησαν οι προγόνοι μας για να μπορέσουμε να συγκινήσουμε τις νεότερες γενιές.Ο χορός δεν είναι μόνο βήματα,είναι ψυχική έκφραση,είναι φιλοσοφία ζωής,είναι η κουλτούρα μας και πολλά άλλα.Ως χοροδιδάσκαλοι - χορευτές ,λαχταρούμε και προσπαθούμε να εμπνεύσουμε τόσο τους μαθητές μας όσο και τους ακροατές - θεατές μας,με απότερο στόχο και ευχή να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Όραμα της ομάδας μας είναι να διαδώσει και να προβάλει την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο με παραστάσεις με σημερινά μέσα και τεχνικές αλλά βασισμένες στην βαθιά ιστορία μας. Είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα και το γνωρίζουμε αυτό πάρα πολύ καλά.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ & ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗ:
Κατάγονται απο τα Χανιά και το Ρέθυμνο.
H οικογένειά τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ουσιαστική ενασχόλησή τους με τον κρητικό πολιτισμό.
Το 1994 ξεκίνησαν να διδάσκουν κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς.
To 1997 χορεύει ο Γιάννης Μεγαλακάκης στην τελετή έναρξης του παγκοσμίου πρωταθλήματις στίβου στο Καλλιμάρμαρο στάδιο στην Αθήνα.
Το 1998 ιδρύουν την "Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών".

Το 2002 συμμετέχουν με την χορευτική τους ομάδα στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη το περιοδικό "ΔΙΦΩΝΟ" στο θέατρο Λυκαβητού στην Αθήνα.Το 2004 χορεύουν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στο Ολυμπιακο Σταδιο.
Το 2005 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα,την παράσταση «Όταν ακούω Κρήτη»στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.
Το 2006 οι αδερφοί Μεγαλακάκη ιδρύουν στην Αθήνα το Κέντρο Ερευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.
Η παρασταση ''Οταν ακουω Κρητη''παρουσιαστηκε σε καταξιωμενους χωρους και φεστιβαλ οπως το θέατρο Rialto στην Λεμεσό της Κύπρου,στο φεστιβαλ "Υακίνθεια" στα Ανώγεια της Κρητης και αλλου.Το ίδιο έτος οι αδερφοί Μεγαλακάκη κυκλοφορούν το σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό «Όταν ακούω Κρήτη»Ένα σπουδαίο εγχειρίδιο για την προβολή και ανάδειξη πολλών άγνωστων πτυχών της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, αφού περιέχει οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη,γεγονός που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από χοροδιδασκάλους.
Το 2006 εμπνέουν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.
Το 2008 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα την χοροσυναυλία «Η Κρήτη των ονείρων» με την μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων στο Θέατρο Βράχων στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βύρωνα.
Το 2008 χορεύουν στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας.Η χορευτική ομάδα των αδερφών Μεγαλακάκη παρουσίασε μαζί με τους ισπανούς χορευτές του Grupo Flamenco μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.
Το 2009 παρουσιάζουν με επιλεγμένους χορευτές την παράσταση «Κρητικός χορός,η φωνή του σώματος» στη μουσική σκηνή Αυλαία στην Αθήνα.
Ένα τέτοιο εγχείρημα παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε επίπεδο παραδοσιακού χορού.
To 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο''Χορογράφοντας''απο τις εκδόσεις Δοκιμάκης στο οποίο σμίγει τις δύο μεγάλες του αγάπες,τον χορό και την ποίηση.Το βιβλίο περιέχει και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.Το 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης αναλαμβανει την διδασκαλία κρητικών χορων στους πρωταγωνιστές της σειράς:''Το νησί''η οποία προβλήθηκε στο Μega.Είναι μεταφορά στην τηλεοραση του best seller της Victoria Hislop.Το 2010 παρουσιάζουν με επιλεγμένους χορευτές την παράσταση «Ένα ταξίδι στην καρδιά της κρητικής παράδοσης»στο θέατρο Nouveau Theatre de la Sorbonne στο Παρίσι.

Το 2011 οι αδερφοί Μεγαλακάκη παρουσιάζουν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».
Στην ταινία χορεύουν ηλικιωμένοι αλλά και νέοι χορευτές σπάνιους τοπικούς χορούς.Παράλληλα παρακολουθούμε στην ταινία και τις σημαντικότερες χορευτικές στιγμές της Ομάδας μας απο παραστάσεις και πρόβες τα τελευταία 5 χρόνια.Πραγματοποιούν επιτόπιες καταγραφές και έρευνες στα χωριά της Κρήτης.Παράλληλα τους ενδιαφέρει η καλλιτεχνική διάσταση του κρητικού χορού και η ανάδειξή του,ώς τέχνη.Έχουν συνεργαστεί σε παραστάσεις και χοροσυναυλίες με τους Ψαραντώνη, Βασίλη Σκουλά, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Γιάννη Ξυλούρη ,Βασίλη Σταυρακάκη, Μιχάλη Τζουγανάκη, Γιώργο Ξυλούρη(Ψαρογιώργη) και πολλούς άλλους.Πολλά άρθρα του Γιάννη Μεγαλακάκη σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση,έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.Έχουν πραγματοποιήσει σεμινάρια κρητικών χορών στις εξής πόλεις:Αθήνα,Χαλκίδα,Λαμία,Λάρισα,Θεσσαλονίκη,Κοζάνη,Κιλκίς,Δράμα,Βέροια,Τρίπολη,Καλαμάτα,Κέρκυρα,Ικαρία,Ρόδο,Νάξο,Πάρο,Μήλο,Σαντορίνη,Σάμο,Κώ,Χανιά,Ηράκλειο,Ουτρέχτη,Μιλάνο,Μόναχο,Xάγκεν,Βρυξέλλες,Λουξεμβούργο,Βασιλεία Γαλλίας,Λονδίνο,Ζυρίχη,Παρίσι και άλλες πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου