Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (Lecoq και Boal)





ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (Lecoq και Boal)

ME THN ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΠΤΑΝΗ

 

Κυριακή 10  Ιουνίου 12:00-17:00

 

Στο Artistic Studio Oriental Expression

 

Εν κινήσει

Επαγγελματικές και εκπαιδευτικές εξερευνήσεις

           

Η σειρά των σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης και ανάπτυξης αποτελείται από πέντε θεματικές ενότητες. Περιέχει τον πρωτοποριακό συνδυασμό των θεατρικών και θεραπευτικών μοντέλων του Lecoq και  Boal εφαρμοσμένα και περαιτέρω επεξεργασμένα μέσα από την πολυετή έρευνα της συντονίστριας. 

Απευθύνονται σε καλλιτέχνες, ηθοποιούς, χορευτές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς των εφαρμοσμένων επιστημών.

Σε αυτό το πιλοτικό  και εισαγωγικό σεμινάριο θα εξερευνήσουμε κίνηση και αυτοσχεδιασμό βγαλμένο από ερευνητικά εργαστήρια με διαφορετικές ομάδες από διαφορετικά μέρη του κόσμου και από την Ελλάδα. 

Η εφαρμογή θεατρικών μεθόδων στα πεδία ψυχικής υγείας, τέχνης και εκπαίδευσης βασίζεται σε πολυετή ερευνητικά εργαστήρια που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα, συμβατικότητα και συμπληρωματικότητα τους με άλλες μεθόδους που βασίζονται στο λόγο. Οι θεατρικές μέθοδοι όπως και στην καθημερινή ζωή περιλαμβάνουν κίνηση, εικαστικότητα, ρυθμό, σώμα και γνωστικές επεξεργασίες.

Τα σεμινάρια θ' αρχίσουν με μάσκες αφού όλοι έχουμε μάσκες σμιλευμένες πάνω μας που μας υποστηρίζουν και μας εμποδίζουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ως επαγγελματίες τι επιπτώσεις έχει ο τρόπος που "φοράμε" και μας "φοράει"  η μάσκα μας στις ομάδες που δουλεύουμε και στις σχέσεις που συνάπτουμε για την επαγγελματική και προσωπική μας ανάπτυξη.

Επιπλέον, το σώμα αποκαλύπτει αμυντικούς αλλά και απελευθερωτικούς μηχανισμούς καθώς το πρόσωπο καλύπτεται από τη μάσκα του Lecoq. Μετά από τις τεχνικές του Lecoq εφαρμοσμένων σε θεραπευτικά πλαίσια θα εξερευνήσουμε το θέατρο της εικόνας  που αποτελεί μέρος του τόξου της επιθυμίας  και του θεάτρου του καταπιεσμένου του  Βοal.

Οι παραπάνω τεχνικές διέπονται από διαφορετικές τεχνοτροπίες και η εφαρμογή τους θα μελετηθεί σε σχέση με τις διαφορετικές ομάδες και τους στόχους που ο κάθε συμμετέχων επαγγελματίας η φοιτητής εργάζεται και θέτει.

Τα σεμινάρια στοχεύουν στην εκμάθηση αυτών των παραπάνω τεχνικών σε θεραπευτικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά πλαίσια και στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων όσον αφορά την αποτελεσματική εφαρμογή τους στις διαφορετικές ομάδες που θα χρησιμοποιηθούν.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει :

 

1.                  Την εφαρμογή της ουδέτερης μάσκας «σύστημα Jacques Lecoq» όπου ο εκπαιδευόμενος ταξιδεύει σε διαφορετικά περιβάλλοντα ενσωματώνοντας  καταστάσεις ισορροπίας και ανατροπής. Σε αυτά τα «ταξίδια» αναδύονται και γίνονται εμφανείς οι διαφορετικοί τρόποι ύπαρξης και συσχέτισης  του εκπαιδευόμενου με τον κόσμο που τον περιβάλει.

2.                  Την εφαρμογή σωματικού  θεάτρου (London International School of Performing Arts). Oι καλές τέχνες, η αρχιτεκτονική, η μουσική, η ποίηση και τα φυσικά στοιχεία χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη κιναισθητικών δεξιοτήτων και εφαρμογών σε συνεδρίες. Οι Μέθοδοι σωματικού θεάτρου αυξάνουν τον αυθορμητισμό, επαναφέρουν την αίσθηση του παιχνιδιού και ενισχύουν τη δράση μέσα από την περιέργεια και την επιθυμία.

3.                  Την εκμάθηση του συστήματος «Ουράνιο τόξο της επιθυμίας» του Augusto Boal. Το σύστημα αυτό αποσκοπεί στην επεξεργασία συναισθημάτων τα οποία μέσα από τις προσωπικές ιστορίες μετασχηματίζονται σε δραματικούς χαρακτήρες και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Οι εκπαιδευόμενοι θα δημιουργήσουν εικόνες από τις προσωπικές τους ιστορίες  που θέλουν να επεξεργαστούν. Είναι εικόνες από τη ζωή τους, όπου τα μέλη της ομάδας μπορούν να εισχωρήσουν και να τις αλλάξουν.

4.                  Την εκμάθηση μοντέλων δραματικού αυτοσχεδιασμού που καταρτίζουν τον εκπαιδευόμενο στην επεξεργασία  θεμάτων για τη συνύπαρξη, την εγγύτητα και την 'διάσταση' των διαπροσωπικών σχέσεων. Εξάλλου οι θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί μπορούν να συμβούν μόνο όταν αφηνόμαστε στη στιγμή και στην αλληλεπίδραση με τον άλλον. Αυτές οι διαδικασίες αποτελούν το μέσο και το έναυσμα για να νιώθει κάποιος «ζωντανός» και ολοκληρωτικά παρόν μέσα στις σχέσεις.

5.                  Το Βιωματικό μοντέλο ανθρωπολογίας[1] που αναφέρεται σε οικογενειακές σχέσεις και σχέσεις φύλου και παρέχει στους εκπαιδευόμενους ένα πολιτιστικό πλαίσιο επεξεργασίας για την διερεύνηση διαπροσωπικών σχέσεων. Το μοντέλο αυτό χρησιμοποιεί αναπαραστάσεις και ένα συνδυασμό από τις παραπάνω μεθόδους. Μοντέλα διαπροσωπικών σχέσεων, προσωπικές πεποιθήσεις και δράσεις, επιλογές και συγκρουσιακές ταυτότητες αναδύονται όταν τα μέλη της ομάδας διεισδύουν σε οικογενειακές και συλλογικές μορφοποιήσεις και τις μετασχηματίζουν στο τώρα.

 

Κόστος συμμετοχής: 50€ (40€ για φοιτητές και για όσους δηλώσουν συμμετοχή μέχρι  31/5)

 

 

Επικοινωνία - Δηλώσεις Συμμετοχής:

Ειρήνη Γλαμπεδάκη : irini.glabedaki@yahoo.com ,τηλ.6945668670.

Ειρήνη Καπτανή: ekaptani@hotmail.com

Artistic Studio Oriental Expression:

Λ.Βουλιαγμένης 272 Α (δίπλα στο Athens Metro Mall)
(ΜΕΤΡΟ Άγ. Δημήτριος – έξοδος Βουλιαγμένης) Τηλ.2109735888
(www.orientalexpression.grinfo@orientalexpression.gr)

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και γι αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 

 

Λίγα Λόγια για Την Ειρήνη:

 

H Eιρήνη Καπτανή γεννήθηκε στο Μόλυβο της Μυτιλήνης. Είναι ανθρωπολόγος, δραματοθεραπεύτρια και ηθοποιός και από το 1995 ζει στο Λονδίνο.

Η εκπαίδευση της περιλαμβάνει σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και στο σωματικό θέατρο (London International School of Performing Arts). Μεταπτυχιακές σπουδές  στην Ανθρωπολογία των κοινοτήτων και νέων (Goldsmith's College,University of London) και στην Δραματοθεραπεία (University of Hertfordshire). Έχει εκπαιδευτεί από τους: Augusto Boal (οι μέθοδοι του ουράνιου τόξου της επιθυμίας), Phil Jones και Ditty Dokter (Δραματοθεραπεία), Thomas Pratiki (Σωματικό Θέατρο στο σύστημα Lecoq) και Chris Johnson, Myk Barnfather ( θεατρικός Aυτοσχεδιασμός).

Διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου και στη δραματική σχoλή "Εast 15" στο  πανεπιστήμιο του Essex όπου εκπαιδεύει ηθοποιούς.  Έχουν δημοσιευθεί άρθρα της σε ακαδημαϊκές και θεατρικές εκδόσεις σχετικά με θεατρικές και βιωματικές τεχνικές στην κοινωνική έρευνα, www.uel.ac.uk/ipsa .

Τα τελευταία 15 χρονιά έχει δουλέψει με ομάδες σε οργανισμούς, σχολεία και μουσεία. Έχει παίξει στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου και σε παραστάσεις στο Λονδίνο από το 2000. Είναι μέλος της θεατρικής εταιρίας www.playbacksouth.org όπου κάνουν παραστάσεις κάθε μήνα .Το πρώτο της θεατρικό έργο με τίτλο 'Suspended Lives' παίχτηκε το 2009 σε δυο θέατρα του Λονδίνου  (www.tara-arts.com , και www.richmix.org.uk  ). Τώρα ετοιμάζει το δεύτερο της θεατρικό με τίτλο ο 'Boobie and Feta Cheese' βασισμένο σε προσωπικές της εμπειρίες.

Είναι υπεύθυνη στο θεατρικό της θεραπευτικής κοινότητας www.studioupstairs.org.uk . Έχει δημιουργήσει θεατρικές παραγωγές οι οποίες έχουν παιχτεί για την Διεθνή  Αμνηστία, για το Φεστιβάλ 'ημέρα της ψυχικής υγειάς' και τώρα ετοιμάζει τo διαδραστικό 'Wonderland' για το Φεστιβάλ  'Λονδίνο πόλη του παράδοξου'  στο πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου.  Οι παραστάσεις  είναι εμπνευσμένες από το  Devised Theatre (θέατρο της Επινόησης) όπου η δημιουργία του κειμένου πραγματοποιείται  μέσω   των  τεχνικών του σωματικού θεάτρου και καταλήγουν σε διάδραση με το κοινό. Το καλοκαίρι του 2012 συνεργάζεται με τον Tino Sehgal στην εγκατάσταση εικαστικών παραστάσεων εξερευνώντας την έννοια της "ταυτότητας", στο μουσείο Tate Modern του Λονδίνου.

Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με το ΑΚΜΑ ως δραματοθεραπεύτρια για τους μετανάστες και τους επαγγελματίες ξενώνων.

 Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το συμβούλιο επαγγελματιών υγείας της Αγγλίας.




[1]

            Αυτός είναι ένας όρος που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της εφαρμοσμένης έρευνας για το μεταπτυχιακό της συντονίστριας «διαγενεακές εικόνες φύλου στην Ελληνική κοινότητα», Goldsmith's College, University of London, 1998.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου