Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BOLLYWOOD ΚΑΙ KATHAK 3-4/12/2011




ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BOLLYWOOD ΚΑΙ KATHAK!!!!
ΜΕ ΤΗΝ ASRAI
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 KAI ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 (6 Μ.Μ. – 9Μ.Μ.)
Πρόγραμμα
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου

18:00-18:30: Θεωρία και Μούδρας.
18:30-19:30: Βασικές κινήσεις κλασσικού Kathak.
19:30-19:45: Διάλειμμα.
19:45-21:00: Χορογραφία Bollywood .

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου

18:00-18:30: Κλασσικό Kathak
18:30-19:30: Χορογραφία Bollywood.
19:30-19:45: Διάλειμμα.
19:45-21:00: Χορογραφία Bollywood.
Στο τέλος του σεμιναρίου, όταν γίνει η παράδοση των διπλωμάτων, θα γίνει μια μικρή γιορτή, όπου οι μαθητές θα μπορέσουν να χορέψουν την χορογραφία που μάθανε, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες.
KATHAK
Το Kathak γεννήθηκε στους ναούς της Βόρειας Ινδίας ,αλλά άνθισε αργότερα στα Μογγολικά παλάτια. Στα σανσκριτικά η λέξη Kathaka σημαίνει αυτός που διηγείται ιστορίες.

Ο  χορός χαρακτηρίζεται από την χρησιμοποίηση του ρυθμού ο οποίος μαρκάρεται με τα πόδια διακοσμώντας με κάποια κουδουνάκια (ghungrus) που δένονται γύρω από τους αστραγάλους. Τα πόδια δημιουργούν πολυάριθμα ρυθμικά σχήματα που ξεκινάνε από το πιο απλό μέχρι το πιο πολύπλοκο. Το Kathak το χαρακτηρίζουν οι στροφές με όλο το σώμα (chakkars), η εκφραστικότητα του προσώπου (abhinaya) και τα χέρια (mudras).Επίσης έχει μεγάλο χοροθεατρικό κομμάτι βασισμένο σε μυθολογικά και θρησκευτικά κείμενα. Όλο αυτό δίνει μια μεγάλη εκφραστικότητα στο χορό.
BOLLYWOOD
Στην δεκαετία των 40,η χορογραφία στις ινδικές ταινίες μετατράπηκε σε ένα πολύ σημαντικό μέρος του ινδικού σινεμά. Η επίδραση αυτού αυξήθηκε όταν οι πρωταγωνιστές των ταινιών επιλεγόταν με βάση τις χορευτικές τους ικανότητες και όχι την υποκριτική. Μεγάλο ποσοστό από τις κλασικές χορεύτριες καταφύγανε στον κινηματογράφο.

Αργά αλλά σταθερά, ο παραδοσιακός χορός εξασθενεί υπέρ μιας πιο ευέλικτης αλλά λιγότερο γνήσιας χορογραφίας. Στην δεκαετίας του '50 πρωτοπροβλήθηκε "item girl" ή "Danza Cabaret", συνήθως σε bar ή δημοσίους χώρους και μερικές φορές ως μέρος εκδηλώσεων. Μέσω αυτών των γεγονότων, ο θεατής εισήχθη στο Δυτικό στυλ.

Στις δεκαετίες του '60 και του '70 η μουσική άρχισε να πρωταγωνιστεί τις ταινίες , βάζοντας τον χορό σε δεύτερο φόντο. Αλλά το 80 με τη γέννηση της μουσικής ντίσκο, ο χορός άρχισε και πάλι σταθερά να πρωταγωνιστεί στον Ινδικό κινηματογράφου. η αυστηρή εκπαίδευση των χορευτών που προέρχεται από την δεκαετία του 80 διατηρείται μέχρι και σήμερα με επιβλητικό τρόπο στις χορογραφίες του σύγχρονου κινηματογράφου.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας από το '90 και μετά, γέννησε το φαινόμενο των πλούσιων γάμων μεταξύ ινδουιστές, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στον μεγάλο αριθμό ταινιών χορού. Πολυδάπανες παραγωγές, εξειδίκευση και επαγγελματισμός, χορογράφοι της διεθνούς εκπαίδευσης και καταρτισμένοι νέοι χορευτές, δεν ήταν πλέον απλά αξεσουάρ, αλλά σημαντικό μέρος του χορού.
Σήμερα, ο χορός Bollywood έχει διαμορφώσει το δικό του στυλ. Δανειζόμενος από την Δύση ελεύθερες κινήσεις και από την Ινδία πιο παραδοσιακές, ο χορός Bollywood μας αφηγείται σύγχρονες και παραδοσιακές ιστορίες με έντονο στίγμα τις πιο παραδοσιακές μορφές
.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ.
Τα σεμινάρια περιέχουν :Θεωρία για το Kathak (με φωτοτυπίες),
                                              Θεωρία και πρακτική των ρυθμικών συλλαβών (Bol).
                                              Bήματα και ασκήσεις  με τα πόδια πάνω στον ρυθμό ( Taktar).
                                               Aσκήσεις εκφραστικότητας του προσώπου (ahhinaya).
                                               Στροφές (chakkars) και πόζες.
                                               Χέρια (mudras) και την σημασία τους.
                                               Χορογραφία.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 1 Δεκεμβρίου 2011


Κόστος : Ενός Σεμιναρίου 35€ (30€ για τα μέλη του Στούντιο)
                Σετ Σεμιναρίων 60€ (55€ για τα μέλη του Στούντιο)
 
Επικοινωνία:
Λ.Βουλιαγμένης 272 Α δίπλα στο Athens Metro Mall
(ΜΕΤΡΟ Άγ. Δημήτριος – έξοδος Βουλιαγμένης)
Τηλ.2109735888– κιν.6992553320
(
www.orientalexpression.gr – info@orientalexpression.gr)

Λίγα λόγια για την Asrai:
Η Asrai είναι χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα Xορού της Κοιλιάς και του Ινδικού Bollywood και Kathak. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ξεκινώντας από 6 χρονών μπαλέτο στην αναγνωρισμένη σχολή της Λίλας Καφαντάρη , σύγχρονο και παραδοσιακούς χορούς.
Το 2001 εγκαταστάθηκε στην Ισπανία όπου έλαβε μαθήματα χορού Οριεντάλ με τους: Rosa Sebastian, Estefania Garcia, Naima Kali, Samira Estella, Maite Lopez και Aixa Laxmi μεταξύ άλλων. Επίσης έλαβε σεμινάρια με μαέστρους της κατηγορίας της Nesma, της τουνεσίνας Narjess Montasser, τον αιγύπτιο Zaza Hassan ,τον Zuel, την Sadie και άλλους..
Η ινδική φιλοσοφία πάντα ήταν μέρος της ζωής της εξαιτίας της μητέρας της, γι' αυτό και λαμβάνει μαθήματα κλασικού ινδικού χορού Kathak, Bharaktanatyam και Bollywood με την Lida Martinez. Το Bollywood το τελειοποίησε με την ινδή Mistri και με τη Zola Budnikova, με τον χορό Odissi και Khalberia. Η Asrai συνεχίζει τις Πανεπιστημιακές σπουδές της για τους ινδικούς χορούς "Kathak" του Πανεπιστημίου Χορού και Μουσικής "Allahbad" (Ινδία).
Εξασκείται και να μαθαίνει τα τελευταία 4 χρόνια  διαφορετικά είδη χορών, όπως Contenporaneo με την Azuzena Moreno  , φλαμένκο με την γνωστή Eva Manzano , χιπ χοπ, αφρικάνικο, κλασικό μπαλέτο με την ρωσίδα Ekaterina Grudstina, και latino μοντέρνο Marivel Nieto.
Έχει χορέψει στη Θεσσαλονίκη, στη Σαντορίνη, όπως και στη Γρανάδα. Είναι μέλος του χορευτικού fusion γκρουπ Yarama της Γρανάδα με την Azuzena Moreno.


http://vimeo.com/30232294



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου